четвъртък, 11 март 2010 г.

Струват ли си евтините басейни от големите търговски вериги?


Някои хора търсят изгодни решения за летния сезон и се подлъгват по ниските цени на предлаганите в големите търговски вериги басейни. Показаният на снимката басейн е на две години.
Неприятностите започват още при монтирането на басейна. Дори лек вятър е достатъчен да усложни значително наместването на металната конструкция в долната шина. При поставянето на вътрешната обвивка или фолиото, ако същото не е добре закрепено в горния край на конструкцията, после при пълненето на басейна с вода има голяма вероятност да се събори цялата конструкция. В такъв случай, ако оборудването е „оцеляло” се започва всичко отначало.
Друг недостатък на тези басейни е слабата циркулация на водата в тях. В такъв случай водата става негодна за къпане поради появата на микроорганизми носещи болести. Дори шоково третиране с хлор не е в състояние да помогне, защото не може да бъде разнесен из целия басейн поради недостатъчната циркулация на водата.
Също и от филтърната помпа има какво да се желае. Със замърсяването на филтъра силата й намалява значително. Освен това в упътването е указано, че помпата трябва да е изключена когато има хора в басейна поради съображения за сигурност, което допълнително влошава циркулацията на водата в басейна.
Басейните са оборудвани с картушени филтри, които не са достатъчни от гледна точка на хигиената в басейна. Картушените филтри имат два големи недостатъка: не дават възможност да се разбере до каква степен са замърсени; възможностите за почистване на филтъра са ограничени. Според производителите филтъра се изплаква и се почиства с четка. Но с изплакването не могат да се премахнат замърсяванията в гънките, а при почистването с четка има опасност да се повреди филтърният картон.
Поради това би било разумно да се набави пясъчен филтър със съобразена с него помпа. Пясъчните филтри се почистват чрез обратна промивка, което регулира и нуждата от прясна вода в басейна. Ако искате чиста вода няма да се размине само с този допълнителен разход. Поради слабата циркулация на водата, на дъното на басейна се отлагат замърсявания, които могат да се премахнат само с подочистачка. Но нито един един от тези басейни не се предлага с подочистачка, а и филтърната помпа няма възможност да се свърже с подочистачката, което означава още повече разходи.

Висококачествените сглобяеми басейни притежават следните качества:

- стоманената конструкция е с дебелина 0,6мм или 0,8мм, поцинковани, с допълнително покритие отвън
- дебелината на фолиото е 0,6мм – три пъти по-здраво от фолиото на евтините басейни
- стълбата е стабилна и е от неръждаема стомана
- пясъчният филтър има достатъчно сила за да засмуква замърсяванията по дъното и е в състояние да поддържа чиста водата
- скимерът е монтиран на басейна и не пречи при къпането
- няма електрически тела закрепени директно за конструкцията

Няма коментари:

Публикуване на коментар